Yağ Mantısı tarifi

Kayseri'nin yöresel tatlarından Yağ Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

02.05.2012

Malzemeler:

100 gr yağsız dana kıyma 

2 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 tutam maydanoz

Sarmısaklı yoğurt

Hamuru için:

1 kg un

1 yumurta

1 su bardağı süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

½ paket yaş maya

Yapılışı: 

1 büyük kase unun üzerine yumurta,  silme 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı süt ve yarım paket yaş maya ve ıvıyağ eklenip  yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğrulur. Hamur üzeri bezle örtülerek mayalanması için dinlendirilir. Yağsız dana kıymamızın üzerine 2 çay kaşığı kırmızı toz biber ve ince kıyılmış maydanoz ilave edilir.  1 çay kaşığı tuz ilave edilerek kıyma yoğrulur.Dinlenen hamur unlu zeminde açılır. Mantı hamuru 3 parmak kalınlığında parçalar halinde kesilir ve aynı şekilde hamur enine de kesilip büyük kareler elde edilir. Her  hamurun ortasına kıymalı iç yerleştirilir. Karşılıklı iki kenarı uçları açıkta kalacak şekilde birleştirilir. Diğer kenarları büzülüp ortada birleştirilip çiçek şeklinde kapatılır. Bol kızgın yağda önce kıymalı yüzü yağın içinde kalacak şekilde  kızartılmaya başlanır. Mantıların bir yüzü pişince diğer yüzü çevrilir ve her yeri altın rengi alana kadar kızartılır.

Sosu için; sıvıyağın üzerine 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 çay kaşığı kırmızı toz biber eklenir.kokusu çıkana kadar kavrulan salçanın üzerine yarım bardak su dökülür. Mantıların üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür ve sosu gezdirilir.

Yağ Mantısı servise hazırdır.



Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN


  • Bu haber 306909 defa görüntülendi.
    • mmmmmmmmmmmmmmmmm

      - 02.11.2012 16:51:24
      deniz 
      çok güzel birtarif babaannem çok yapardı
    • Başlık

      Yorum

      Yazar